Over

Over Ons

Vanaf het begin der tijden heeft de mens waanzinwekkende uitvindingen gedaan. Het wiel, elektriciteit, luchttransport, geneeskunde, het internet maar de meest revolutionaire uitvinding was het schrift…het woord! Door al deze uitvindingen heeft de mens, met zijn bijna bovennatuurlijke intellect, als het ware de wereld kunnen domineren. Hij heeft de wereld tot zijn dienst gesteld.

Om dat te kunnen doen moesten deze vreemde wezens samenwerken. Hun ideeën delen. Stel je de vraag hoe een idee, een immaterieel concept dat ronddoolt binnen de menselijke schedel, in één twee drie en hop overgedragen kon worden in een andermans brein? Het lijkt wel telepathie niet? Wel bijna, het schrift werkt op een even miraculeuze manier. De communicatievorm die ervoor zorgde dat een onbestaand, verborgen concept dat in iemands hoofd rondspookt, naar de buitenwereld kon gestuurd worden en vorm kon krijgen.

We vinden dat het leven veel meer is dan enkel biologie. We vinden dat de mens geïnspireerd is door een veel hogere entiteit. Als dat het geval is, dan heeft de mens een veel hoger doel dan wat er algemeen wordt gedacht. En om dat doel te begrijpen, moeten we op ontdekkingsreis gaan!

“In de zoektocht naar wijsheid, waarheid en liefde, werd ik steeds stiller.”
Marti Jansen

Unfold the Word?​

Het woord. “groep van spraakklanken met een eigen betekenis” – Van Dale. Maar wat is die eigen betekenis? Welke ideeën, beïnvloed door gedachten, emoties en ervaringen schuilen er in een woord?

Het woord is als het ware een drager van een idee, een emotionele manifestatie doorweekt met verhalen en ervaringen die men zo duidelijk mogelijk naar de buitenwereld probeert toe te sturen. Om begrepen te worden.

Unfold The Word? Inderdaad! Haal dat woord uiteen, en aanschouw het geheim in al zijn pracht! Hier op Sprinkle is dat onze missie! We zetten het accent op islamitisch literatuur. Op Sprinkle geven we je een smaak. Een voorproefje. Enkele druppeltjes van een ongekende oceaan, vol met geheimen. Een gids naar de ontdekking van de islamitisch literatuur!

Sprinkle

De Koran, oftewel ‘De Recitatie’ of ‘Het Voordragen,’ is onze inspiratiebron in heel het verhaal. Dit heilig boek is volgens de islamitische traditie het finaal Woord van God en brengt daarmee een einde aan geopenbaarde religies met profeetschap. De Koran wordt vaak vergeleken met water. En dat heeft tal van redenen. Water is hetgeen dat het  dorre land weer vruchtbaar maakt zodat planten weer opfleuren. Water is ook het essentieel element dat nodig is om het leven zelf op aarde te hebben. Water is ook heel flexibel. Het neemt de vorm in waarin het zich bevindt. De zee, de rivier, je vijvertje in je achtertuin, je theepot, noem maar op. Water is ook tegelijk heel neutraal en transparant zodat het alle kleuren van verschillende culturen kan doorlaten en zo laten doorschijnen.

Als de Koran telkens wordt vergeleken met water dan kunnen wij als mensen deze oceaan aan goddelijkheid niet in één keer omvatten. Maar we kunnen je er wel mee besprenkelen!

Het idee is dat we op Sprinkle ons focussen op literatuur met islamitische aanknooppunten in de brede zin van het woord, naar de boeken en meesterwerken van islamitische schrijvers en geleerden, doorheen de eeuwen, die allemaal hebben geprobeerd om de smaak te pakken te krijgen van die oceaan. Zeker niet in zijn geheel. Maar wel tenminste enkele druppeltjes!