Wetenschap vs Religie: de zwaartekracht-palindroom

0 Shares

Freud bestempelde religie als een neurosis, een vergif, een illusie en kinderachtigheid die dient te worden overkomen. Er zijn wetenschappers die overtuigd zijn dat religie vanzelfsprekend een vorm van hypnose en mind control met psychopathologische voorwaarden is ondanks dat er ook vele wetenschappers waren die religieus ingesteld zijn als Einstein, Newton, Galileo en vele andere met priester titels.

Wetenschappers worden beschreven als rationeel. De rationaliteit van wetenschappers wordt soms beschouwd als zelfingenomenheid. Echter, wanneer de essentie van de menselijke mentaliteit en psychopathologie wordt bekeken onder de wetenschappelijke microscoop, blijkt dat wetenschappers niet rationeler zijn dan degenen die in God geloven.

Een vergelijking wordt gemaakt om de overeenkomsten of verschillen in het menselijk intellect te zien die wetenschappers in staat stellen om de bestaande zwaartekracht af te leiden en die theïsten in staat stellen om het bestaan van een Goddelijke entiteit af te leiden. Bekijken we het volgend tabel: Wat maakt de ene meer irrationeel en de ander meer rationeel?

Theïstische geloof in het GoddelijkeWetenschappelijk geloof in zwaartekracht
Nooit gezienNooit gezien
Kan worden waargenomen hoe het Goddelijke zich manifesteertKan worden waargenomen hoe de kracht zich manifesteert
Beschrijft de interactie van alle objecten in het heelalBeschrijft de interactie van alle objecten in het heelal
Alomtegenwoordig in het universumAlomtegenwoordig in het universum
Trekt het universum, zielen en geesten naar zich toeTrekt objecten naar elkaar toe
Fundamentele kracht van het universumFundamentele kracht van het universum
Enkelvoudig, Oneindig, en buiten ruimte en tijdBij singulariteit, is het oneindig en buiten ruimte en tijd
Inherent in elk objectInherent in elk object
Theologische theorieën kunnen gebrekkig zijn, vanwege misverstanden (niet omdat het niet bestaat)Wetenschappelijke theorieën kunnen gebrekkig zijn, vanwege misverstanden (niet omdat het niet bestaat)
Rituelen worden geformuleerd om een begrip te benaderen van hoe het in het universum interageertVergelijkingen worden geformuleerd om een begrip te benaderen van hoe het in het universum interageert
Bouwen, gedijen, verkennen en ontdekken is niet in strijd met het Goddelijke, maar ermee samenwerkenBouwen, gedijen, verkennen en ontdekken is niet in strijd met de zwaartekracht, maar ermee samenwerken
Verantwoordelijk voor beweging in het universumVerantwoordelijk voor beweging in het universum
Naar Abdulla Galladari: Science vs Religion: The Debate Ends

Als wetenschappers rationele mensen zijn en hun deducties zijn gebaseerd op experimenteel bewijs, maar ze dezelfde redenering gebruiken om in zwaartekracht te geloven, wat maakt hen dan superieur aan theïsten? Wetenschappers weten dat er iets daarbuiten (en hierbinnen) is dat een mysterie blijft, waarop het hele universum is gebouwd. Theïsten weten dat er iets daarbuiten (en hierbinnen) is dat een mysterie blijft, waarop het hele universum is gebouwd. Ze zoeken beiden hetzelfde ultieme doel; ze proberen beiden hetzelfde mysterie te ontrafelen.

Het lijkt erop dat wetenschappers, vooral degenen die bewust of onbewust geloven in sciëntisme, zelfs een beetje irrationeler zijn. Ze hebben zelfs niet het intellect om te begrijpen dat de reden waarom ze geloven en de reden waarom theïsten geloven, gebaseerd zijn op exact dezelfde principes. Elke wetenschapper die dit niet intellectueel kan afleiden, kan niet logisch zijn. Iedereen die onlogisch is, kan niet beweren een persoon van rede en wetenschap te zijn. Daarom zijn ze geen echte wetenschappers en leven ze in een wereld van fantasieën en illusies, dezelfde wereld waarin ze beweren dat hun theologische collega’s leven.

Bron

  • Abulla Galadari, Science vs. Religion: The Debates Ends; The International journal of science in society, 2011.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap